Oldalak

2013. április 8., hétfő

Miről kapta a nevét a Semtex?

A Semtex energiaital a csehek egyik exportterméke, persze Szlovákiában is megtalálható. Nagyon tetszik, mert a dobozok változatossága lenyűgöző. Elsőre sikerült egy szénsavmentes darabot kifognom, az nem tetszett annyira, mert az energiaital szénsav nélkül olyan, mint amikor kitöltjük a pohárba és ott felejtjük - kimegy belőle minden erő és energia. 

A legrégebbi Semtex dobozom egy igazi kuriózum, az a régi fajta doboz, amiből még nem spórolták ki az anyagot: 300 ml-es, és olyan nehéz, hogy ha ráejteném a lábamra, bizisten eltörne. Mármint a lábam!


Ez egy másik kedvencem, limitált szériás volt és 500 ml-es:


A Semtex egy nagy erejű plasztik robbanószer (plasztikbomba) fantázianeve, amelyet az 1960-as évek végén fejlesztették ki Csehszlovákiában. Először a mai Csehország területén gyártották egy brnói üzemben. Sokrétűen felhasználható (ipari és katonai felhasználás, terroristák). A Semtexet a csehországi Pasdubice város Semtín külvárosáról nevezték el, ahol először gyártották. 
A robbanószerről elnevezett Semtex energiaitalt a Pinelli nevű cég kezdte gyártani Csehországban 1995-ben. 2011-től a Pinelli a legnagyobb cseh üdítőital-gyártó, a Kofola csoport tulajdonába került (a Kofola a csehek kedvenc üdítője, szerintem nagyon pocsék íze van). Most pedig következzen a teljesség igénye nélkül még néhány ezekből az imádnivaló dobozokból:Nemrég lehetett kapni Szlovákiában ezeket a fajta dobozokat
Ez pedig a Kofola dobozos változata: szép, de nem energiaital, hanem kólaszerűség.
Még egy érdekesség: a Semtex.cz honlap nem az energiaital, hanem egy Semtex nevű együttes honlapja. A Semtex.sk oldalon pedig nemes egyszerűséggel a világ tudtára adják, hogy a domainnév eladó:


1 megjegyzés:

Kristóf Tarnay írta...

A Kofola finom �� De hát, ízléseken nem vitatkozunk...