Oldalak

2013. január 6., vasárnap

Drágulnak az energiaitalok?

Tavaly decemberben egy közleményt adott ki a Bomba az energiaital-piac nehézségeivel kapcsolatban, amely előrevetítette a már eddig is megfigyelhető tendenciát, miszerint az energiaitalok drágábbak lesznek. Hiszen mindenféle pluszadót rónak ki e termékekre, amit természetesen a fogyasztókkal fizettetnek majd meg. 


Nem is annyira az energiaitalok drágulása a feltűnő. Sőt: egyes italoknak kimondottan csökkent az ára. Itt van például maga a Bomba, amelyet akciók során akár 130 Ft-ért is megkapunk, holott pár éve még jóval 200 Ft fölött volt az áruk. Olcsó, 80-90 Ft-os energiaitalok pedig most is kaphatóak. Viszont nincs már az, ami régebben, amikor hetente jelent meg valamilyen új energiaital a piacon, és hetente gondolta azt egy lelkes forgalmazó, hogy az általa forgalmazott energiaital lesz percek alatt a piacvezető - hogy aztán ezek a potenciális piacvezetők annál gyorsabban tűnjenek el a süllyesztőben. Szép és izgalmas idők voltak ezek, a dobozgyűjtők boldogan dörzsölhették tenyerüket. De ezeknek a szép időknek, úgy látszik, vége van.
 A cikk több helyen is megjelent, az Indextől idézek:

Nehéz időszakot élnek át az energiaital-piaci szereplők: a gyártókat és forgalmazókat nemcsak az egész kiskereskedelmet érintő negatív gazdasági hatások sújtják, de a folyamatosan változó jogszabályi környezet, a népegészségügyi termékadó is tovább nehezíti helyzetüket, olvasható a Bomba szerdán kiadott közleményében. (szerda=dec.19, a blogíró születésnapja :D)A Nielsen adatai alapján, a kiskereskedelmi forgalomban összességében 2 százalékos visszaesés várható az idei évben. Ezzel szemben az energiaitalok forgalmában 15-20 százalékos visszaesésre lehet számítani Katona Balázs kereskedelmi vezető szerint. Az elmúlt tizenöt évben az energiaital piac dinamikusan növekedett, most három tényező okozza a visszaesést, fogalmazott Katona Balázs. Egyrészt a gazdasági környezet változásainak hatására a fogyasztási szokások átrendeződése, másrészt a sokszor alaptalan támadások, harmadrészt a termékekre nehezedő, jelentősen megnőtt adóteher.A népegészségügyi termékadó szeptember 1-jén bevezetett literenként 250 forintos mértéke „iszonyatos pluszterhet rótt az energiaital forgalmazókra, amit azok nem tudtak a fogyasztói árakba beépíteni, hiszen az – beleértve az áfát és a kereskedelmi árrést is – dobozonként több mint 100 forintos áremelést jelentett volna” – fogalmazott Katona a cég közleményében. Ezért az összes energiaital gyártó igyekezett úgy módosítani a termékek összetételén, hogy ne kelljen az adót megfizetnie. A 2012-es költségvetés eredetileg 20 milliárd forint bevétellel számolt a népegészségügyi termékadóból, a NAV becslése szerint azonban ez az összeg nagyjából csak 18,2 milliárd körül lesz.
Az idén decemberben elfogadott, 2013. januártól életbe lépő módosítások révén a neta mértéke jelentősen csökkent. Az új szabályoknak megfelelően literenként 40 forint adót kell fizetni, ami jóval kedvezőbb. „Számítások szerint azonban ez is minimum 18-20 forintos emelkedést jelent a fogyasztói ár tekintetében. A kérdés tehát az, hogy a jelenlegi helyzetben a fogyasztóink elbírják-e ezt a terhet, megengedheti-e magának bármelyik gyártó az ilyen mértékű emelést. Saját felméréseink szerint a fogyasztók maximum 5-10 forintos emelkedést tolerálnak, így tehát a 18-20 forintos áremelés jelentős piacvesztéssel járhat az egyes márkák számára” – mondta Katona.
Azt már eddig is megfigyelhettük, hogy direkt változtattak az energiaitalok összetételén, pl. taurin helyett arginin került bele (ami szerintem negatív változást jelent, de ízlések és pofonok különböznek). Mindenesetre érdemes összehasonlítani pl. egy szlovák energiaital ízét és hatását egy magyaréval, és máris érezzük a különbséget.
Több száz doboz esetén már képtelenség fejben tartani, hogy melyik doboz pontosan hogy néz ki, de ha úgyis iszunk energiaitalt, akkor érdemes félretenni a dobozát, akkor is, ha már van olyan, mert pont a változtatások miatt elképzelhető, hogy valami apró különbség akad rajta. 
Érthető, hogy az energiaital, mint nem éppen egészséges termék szigorúbb adózás alá esik, de azért örülnénk neki, ha ez nem nyomná rá a bélyegét az energiaitalok piacára olyan mértékben, amit már a gyűjtőszenvedélyünk is megsínylene.

Nincsenek megjegyzések: